Dumma människor, IQ, och nationalitet - Daniel Carlsen

Det har under de senaste dagarna rapporterats i högerextrema medier om hur partiledaren för Danskernes Parti, Daniel Carlsen har blivit åtalad för hets mot folkgrupp (eller snarare, Danmarks motsvarighet till hets mot folkgrupp). Han har på sin blogg skrivit bland annat följande dravel:

 

"Som framgår kommer negrer från Ekvatorial Guinea, där den genomsnittliga IQ:n är 59, inte få en IQ på 100 genom att flytta till Europa. Därför kommer denna migration vara direkt skadlig för staten. Men det finns naturligtvis oliktänkande bland de människor som tillhör de människor som har en låg genomsnittlig IQ. Kanske är det möjligt att hitta en neger som har en lika hög IQ som en genomsnittlig europé? Kanske. Men även när så är fallet är förmågan att bidra till vårt samhälle fortfarande begränsad. Dessutom skulle innebära ett slags omvänd utländskt bistånd, som dränerar mest missgynnade samhällena på de bästa individerna de kan producera."

- Daniel Carlsen, översättning från artikel på Realisten.se, Svenskarnas Partis tidning.

 

Den vattentäta retorikens ansikte, Daniel Carlsen.

 

För er som inte vet vem Daniel Carlsen är (jag visste sjäv inte vem han var för tolv timmar sedan, och jag kan nu med facit i hand bekräfta att det finns en lycka i okunskapen) så innehar han alltså rollen som ledare för ett danskt parti vid namn Danskarnas Parti (hej, kreativitet!); ett systerparti till Svenskarnas Parti (SvP), vilka är ett högerextremt parti som i förlängningen har sina rötter i rörelsen Nationalsocialistisk Front (NSF).

 

Det är alltså inte "smygrasistiska SD" vi har att göra med, det här gäller uttalade nationalsocialister. Förvisso finns inte ordet "nationalsocialistisk" med på agendan för SvP, men SÄPO bevakar dem tydligen sedan NSF lade ner sin verksamhet 2008, och enligt SÄPO själva ska det hela handa om ett enkelt namnbyte.

 

Men åter till vår huvudperson, den "eminenta" Daniel Carlsen. Han är född 1990 (jag skojar inte), och var tidigare med i Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB - Danmarks Nationalsocialistiska Rörelse), som är ett uttalat nazistiskt parti, partiets logga är ett vitt hakkors mot röd bakgrund (jag skojar inte nu heller). Han var även de facto en av deras frontfigurer tills han förra året valde att avsluta sitt medlemskap och bilda ett nytt parti, Danskernes Parti, blott 21 år gammal.

 

Jag har tidigare här skämtat om unga politiker, och när det gäller dumhet verkar Anton Abele stå sig rätt slätt om man jämför med Carlsen. Det är ganska uppenbart att Carlsen inte har ens läst artiklarna på Wikipedia som handlar om IQ, han verkar tro att IQ är någon sorts konstant som på ett adekvat sätt mäter alla typer av en människas intelligens (det gör det inte), och som på något konstigt sätt direkt kan översättas till en människas existensberättigande (det gör det inte heller). Jag skulle kunna avhandla varför IQ inte går att direktöversätta till intelligens, men det hade behövts ett inlägg till för det, kanske något för framtiden.

 

Carlsen, som här får smaka frukten av den dumhet han förgäves försökt projicera på andra.

 

Det finns en del forskning som kopplar samman IQ med nationaliteter, och även om den här forskningen både är kontroversiell och hårt kritiserad verkar nationalsocialister lägga mycket vikt vid den. Bland den vanligaste kritiken som framförs nämns ofta att det inte ens är samma prov som har använts för att testa olika människors IQ på olika platser av världen, men de förhållandevis svaga resultaten som ofta hänvisas till, visar ändå på att människor med högst IQ har sitt ursprung i östasien, och de som i regel presterade sämst på proven hade sitt ursprung i Australiens urinvånare, samt i centralafrika. Jag kan lova att det finns en liten fläck även i Danmark, för där någonstans har Carlsen sitt ursprung.

 

Med detta sagt påstår jag inte att Daniel Carlsen helt säkert har låg IQ, men det verkar rätt jävla troligt, om man applicerar hans egen syn på IQ. Jag tänker följa fallet genom danska medier, och jag hoppas att ett IQ-test ingår i någon psykisk utvärdering i samband med en eventuell framtida rättegång (Carlsen är än så länge bara åtalad). Resultatet av detta hypotetiska test vore om inte annat mycket underhållande läsning.

 

Med även detta sagt påstår jag inte heller att Daniel Carslen på något sätt innehar ett mindre människovärde än någon annan, inte ens undertecknad. Men han får en del rödmarkeringar i protokollet eftersom han verkar vara arrogant övertygad om att han innehar ett högre människovärde än flyktingar.

 

Även Sverige får en liten känga så här på slutet, för tråden om hela skiten på Flashback. Istället för att diskutera den verkliga frågan (om huruvida Carlsens yttrandefrihet blir kränkt i fallet) verkar de flesta vara mer intresserade av att diskutera om huruvida han har rätt eller inte. Jag orkade, med handen på hjärtat, inte läsa hela tråden men jag skummade de första fem sidorna, och de flesta inläggsförfattarna verkar vara långt mer intresserade av att ömsom använda termen "IQ" och ömsom använda termen "intelligens" (eller "lågbegåvade") utan att någon av dem lyfter ett finger för att definiera varken det ena eller det andra.

 

Det allra mest skrattretande var dock att Carlsen som reaktion på åtalet jämförde sig själv med Galileo Galilei, och dennes straff för sin kontroversiella teori om den heliocentriska världsbilden.

 


Kommentarer
Postat av: Stefan

Måste nog säga att jag skrattade lite för mig själv när jag såg bilden där han förs bort av polisen. Likt sina företrädare ser han verkligen ut som en övermänniska.

2012-01-12 @ 18:09:25
Postat av: BlondinRobin

Haha, ja, han ser i sanning lite förvirrad ut. :)Jag blir dock förolämpad om det där var det enda du skrattade åt i inlägget. ;)

2012-01-13 @ 09:40:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0