Mats Green, Kulturhuset och Jnytt

Det har varit väldigt tyst på sistone här på bloggen. Anledingen till det är förolämpande enkel; jag har de senaste månaderna haft en ganska behaglig tillvaro och har i allmänhet inte varit vidare arg på någonting, och därför inte heller varit direkt inspirerad att gnälla. Förra veckan kom dock ett utspel genom media som till del gjorde mig förbannad, och till del förvirrad.

 

Jag måste dock börja med att säga att jag är rätt så ny på Kulturhuset, jag är bara medlem i ett par föreningar som huserar där, och jag har därför fått en hel del av följande fakta återberättat för mig, dock av starka källor, såsom styrelsemedlemmar i Kulturhuset. Därmed är det inte sagt att jag har full insyn i processen, eventuella faktafel står jag alltså för själv. Jag vill även påpeka att jag uttalar mig endast som privatperson, inte under några omständigheter som representant från varesig föreningen GoB syd eller föreningen Bolta Apan.

 

 

Mats Green (M) och Anna Mårtensson (FP) berättade i tisdags förra veckan i en presskonferens att man har beslutat att lägga ner all verksamhet på Kulturhuset i Jönköping, utan att ha andats så mycket som en enda stavelse om detta till kulturnämnden, kommunstyrelsen eller föreningarna som för närvarande finns på Kulturhuset. Jnytt plockade genast upp storyn och därefter följde en hel våg av kommentarer både för och emot Kulturhuset, dess föreningar och intressenter, och särskilt just en verksamhet som jag kommer till senare.

 

Det har kastats runt en del siffror till höger och vänster, först handlade det om tre miljoner kronor, som tydligen Kulturhuset tar emot i bidrag från kommunen varje år. Sedan rapporterades det en inte helt obetydligt mindre siffra, strax över 2,1 miljoner. När man gräver lite djupare i frågan finner man dock snabbt att den allra största delen av den här summan utgörs av årlig lokalhyra, och eftersom kommunen äger lokalerna går det mesta av dessa pengar alltså tillbaka till kommunen direkt. Kvar blir, enligt Johannes Werner, ordförande för föreningen Kulturhuset, ungefär 160 000 kronor, alltså en bråkdel av den summa som många opponenter till Kulturhuset har gapat om. Att betänka är även, precis som Johannes Werner säger i artikeln, det faktum att det anordnas extremt mycket aktiviteter på Kulturhuset, trots att dessa marknadsförs ganska dåligt. 420 000 aktivitetstimmar till en totalkostnad av 160 000 kronor, alltså strax under 40 öre per aktivitetstimme. Jag har svårt att tro att de "kulturentreprenörer" som Mats Green talar om skulle kunna matcha det priset.

 

En av aktörerna som för närvarande finns på Kulturhuset, Nyfiket, har kritiserats hårt i kommentarerna från privatpersoner för att vara av bristande kvalitet när det gäller service, om man jämför med andra fik i Jönköping. Sant är att de som arbetar på Nyfiket inte är professionella, de utgörs av idéella arbetare som ställer upp och arbetar där på sin fritid för att fiket ska kunna finnas där. Hade Nyfiket funnits på en mer optimal plats, med mer genomströmning av människor, hade man kanske kunnat omsätta mer pengar och anställa folk för att sköta allt, men som det ser ut nu finns det inte någon plats för det i budgeten.

 

En annan aktör som troligen är den viktigaste gällande hela frågan, är det så kallade BokCafét, vilket är en butik som har en lokal på Kulturhuset, och i den butiken säljs böcker, tidsskrifter och andra produkter med budskap som på ett ljumnt sätt kan beskrivas som "revolutionära" eller "socialistiska" och mer cyniskt som "våldsförhärligande". Det är faktum att BokCafét säljer material som kan uppfattas som propaganda, våldsförhärligande eller till och med stötande för vissa. Det faktum att man står, ideologiskt, på andra sidan om spektrumet sett från Mats Greens håll är egentligen ovidkommande i frågan. Odemokratiskt, enligt kritikerna, bland andra Mats Green själv. Det är här skon klämmer egentligen, och många kommentarer från båda sidor menar att hela utspelet egentligen är ett sätt att bli kvitt denna verksamhet.

 

Vad jag däremot inte kan förstå är hur Mats Green och hans vapendragare Anna Mårtensson kan påkalla ordet "demokrati" och kritisera hela Kulturhuset, och sparka ut alla föreningar samtidigt som man i sitt beslut kör över såväl medlemmar, som föreningar, som kulturnämnden, som kommunstyrelsen. Att man sedan i samma andetag menar att Kulturhuset som organisation ska bedriva kultur i den riktningen som kommunen vill, som om Mats Green och hans hantlangare har beslutanderätt över vad som är "kultur" eller inte, är för mig helt obegripligt. Det finns en viss risk för att det existerar en diskrepans mellan vad Mats Green egentligen sa och vad Jnytt skrev, men det känns som om han isåfall vid det här laget borde ha uppmärksammat det och fått det hela tillrättat. Därmed handlar det om synnerligen korkad hyckleri från Mats Greens och Anna Mårtenssons sida.

 

Mats Green, en jävligt demokratisk politiker.

 

Den demokratiska processen har misslyckats till del här. Jag kan inte säga att jag fruktar för "mina" föreningars framtid, varken GoB syd eller Bolta Apan har några kopplingar till BokCafét och det är i nuläget inte ens säkert exakt hur eller när föreningarna ska "fasas ut". Vad som dock oroar mig är att Mats Green och Anna Mårtensson vill styra vad kultur är, många av verksamheterna på Kulturhuset idag hade förmodligen inte klarat sig utan idéella eldsjälar, de drivs och nyttjas av fattiga ungdomar som kanske inte skulle kunna konkurrera med "Kulturentreprenörer" (vad nu det betyder).

 

Mats Green och Anna Mårtensson vill ha fri kultur, men bara för de som har råd.

 

Så, till deras ära har jag idag infört en ny kategori på bloggen: "saker som gör att jag dricker". Mats Green och Anna Mårtensson, och Jnytt med tillhörande jävligt upplysta kommenterare, ni gör alla, tillsammans med resten av alla hycklande politiker, att jag bara vill fly långt bort. Grattis till er!

 

 

Intressanta länkar:

Alla föreningar i Kulturhuset kastas ut, Jnytt

Starka reaktioner på Kulturhuset, Jnytt

En komplett våldtäkt på demokratin, Jnytt

 

Ett inlägg om det hela, signerat Anna Mårtensson själv

 

Dagens tips: För extra kul, läs kommentarerna till ovanstående artiklar, där publiceras såväl halmgubbeargument, faktafel och direkta lögner på ganska dålig svenska! Fantastiskt rolig läsning, åtminstone om man är lite insatt i Kulturhuset och dess verksamhet.


Kommentarer
Postat av: Christian

Hade dina ideal varit singel hade mina ideal legat med dem.

2012-04-03 @ 07:31:13
Postat av: Carl Olsson

Grejen var väl den att man ville göra styrelsen för kulturhuset politiskt oberoende och inte ha AFA-folk som styr och ställer? (inte heller jätte mycket insatt)

2012-04-20 @ 10:29:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0