It's the end of the world as we know it... and I feel fine.

Harold Camping, en radiopratare och tillika virrpanna i USA, lyckades i helgen skrämma slag på diverse lättlurade människor genom att säga att Kristus kommer att komma åter den 21:a maj 2011 och domedagen kommer därmed att inträffa. Han hade räknat ut detta med hjälp av bibliska källor, och tyvärr klarade inte riktigt mitt psyke av att läsa genom all dynga som publicerats i frågan, men det ska tydligen vara något om att det i år är 7 000 år sedan Arken sjösattes och världen dränktes i syndafloden.

 

 

Jag har tidigare här raljerat en hel del över hur folk älskar spektakel och hur man för att lyckas här i livet endast behöver vara den största apan i apburen och kasta mest bajs. Lite samma resonemang håller nog även här, Camping har tidigare visat prov på bristande stabilitet, och har enligt utsago även räknat fel en gång tidigare. Man kan tycka att gemene man borde visa mer skepsis emot en källa som tidigare haft helt jävla fel i frågan om världens undergång, men icke - när det bjuds på bajs så köar folk runt kvarteret för att måla om sina bilar, sätta upp plakat och basunera ut över världen om hur tiden snart är slut.

 

 

Frånsett själva spektakelfaktorn som uppstår när man försöker sig på att lura dumma människor har jag svårt att se varför man ens vill ge sig på en kvalificerad gissning - och därtill en gissning som ligger inom den egna levnadstiden. Camping kommer nu att få stå till svars för att han gjort fel och misslett ärliga (men naiva) människor. Det finns många fall där andra har försökt att gissa datumet för samma händelse och haft lika jävla fel.

 

Samma sak gäller 21:a december 2012, det enda som kommer att hända då är att en massa människor som tidigare sagt att världen kommer att gå under får stå med skägget i brevlådan och bekänna sina misstag, och att filmen 2012 (2009) kommer att verka ännu löjligare.

 

Det är dock naturligt att folk engagerar sig i dystopi, det är ganska tydligt att det är ett populärt tema i kulturen i övrigt, men att som sagt dra det till en sån här extrem, som därtill är väldigt konkret, ser jag personligen som ganska korkat.

 

Andra 89-åringar med liknande historier hamnar för helvete på hem.


Kommentarer
Postat av: vänta lite

vänta lite... vem sa att världen går under 2012? det är bara medians tolkning av mayafolkets tro... det enda dom har sagt är att deras kalender slutar då, och ersätts med en ny.

2011-05-24 @ 02:31:26
Postat av: BlondinRobin

Jo, självfallet så går det att diskutera exakt vad det var som mayafolket menade skulle hända 2012. Vad jag har läst så slutar helt enkelt kalendern där, och ingen fortsättning som når längre in i framtiden existerar, och detta har då vissa tolkat som om tiden skulle ta slut där.Det är dock orättvist att skylla allt på "media", privatpersoner som Camping ovan har även de raljerat ganska mycket i den offentliga sfären om detta. :)

2011-05-24 @ 07:41:46
Postat av: vänta lite

ja men, d'ah... Camping glömde räkna med skottår så vi har fortarande dryga 1750 dagar han inte tänkt på att vi ska leva. Så nån gång runt 19e januari 2016 dör vi.

2011-05-24 @ 08:29:43
Postat av: lovisa

godmorgon:D

2011-05-24 @ 08:52:31
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: S

Dystopi är däremot inte automatiskt lika med undergång. Undergång är, för att spinna vidare på din exkrementmetafor, som att spola toaletten - man blir av med skiten. Dystopi är mer som ett avloppsstopp, eller en överfull bajamaja...

2011-05-24 @ 19:35:33
Postat av: Christian

Ämnesrelevant länkgodis om undergången! http://web.me.com/lorenmadsen/endings/pick_a_year.htmlBajsliknelsen är väldigt talande. Och att andra 89-åringar hamnar på hem är lite som Sturmarks och Giertz bråk om att tala med döda människor (vilket tydligen inte är sinnessjukt utan helt rimligt) och att tala med små gröna grodor (vilket tydligen är sinnessjukt och bondfångeri). Se http://www.sturmark.se/?p=548 för ett hysteriskt bra inlägg av hr. Sturmark.2011-05-25 @ 12:05:45
URL: http://tusenskagg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0