Republikaner och dumma människor

Inom svensk politik är det förvisso ganska dåligt med skandaler och dumma människor. Sverige har i allmänhet haft tur med politikerna, och tack vare att vi bor i ett fallosformat land norr om allt vill ingen jäklas med oss. Svårare är det definitivt för de där amerikanerna, varför det är extra roligt att deras politiker ofta har visat sig vara extremt inkomptenta.

 

Särskilt republikanerna finner jag mycket nöje i, och mycket i det ligger i hur partiet har utvecklats på senare år. Republikarnerna hävdar sig vara konservativa (eng. "conservative") och i USA:s fall syftar termen "conservative" till hur mycket inflytande regeringen ska ha. Conservative betyder i sammanhanget "lite" och motsatstermen liberal "mycket", och republikarnerna vill således att regeringen ska ha litet infytande på det amerikanska folket. Personlig frihet, ansvar och en stark ekonomi byggd på öppen handel är istället värderingar som är viktiga för republikanerna.

 

Därför är det extra roligt när man dagligen ser republikaner som protesterar mot abort samtidigt som de är för dödsstraff. Abortfrågan är självklart mycket stor och komplicerad; om man dock frånser de religiösa argumenten (som ju är direkt ovetenskapliga och det går inte att skriva lagar med religion som grund i ett land som har sekularisering som en av grundpelarna i sin konstitution...) om själen och istället ser till de mer vetenskapliga slutsatserna, så är det oftast termer som "potentiellt liv" som kommer på tal, och helt plötsligt är det fel att runka.

 

Abortmotståndet rimmar därtill illa med dödsstraffet. Grundtanken bakom dödsstraffet torde ändå vara att människan är en autonom varelse som har förmåga att reflektera över, och ta ansvar för, sina gärningar, annars blir det svårt att påvisa skuld i ett brottsmål. Således är det alltså helt ok, enligt republikanerna, att mörda en autonom person eftersom vissa brott gör att man kan spela ut sin rätt till liv, men det är samtidigt inte ok att abortera ett foster, som inte uppvisar någon av de egenskaper vi annars associerar med personer, såsom framtidsattityder, känslor eller medvetande.

 

Dödsstraffrågans ambivalens blir extra tydlig om man ser till det faktum att grundtanken är att regeringen ska ha lite att säga till om i den enskilde amerikanens liv, men man ger samtidigt systemet rätten att bestämma över liv och död.

 

Ovanpå den här högen med hyckleri och lögner har de, likt ett körsbär i bajskorven, två gånger lyckats rösta in en av de mest inkompetenta presidentera någonsin, George W. Bush.

 

"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we."


George W. Bush har lyckades under sin tid som president införa en rad olika policys som minskar den personliga integriteten och friheten för det amerikanska folket (mest känd är troligen The Patriot Act), och han gjorde sig därtill skyldig till så många brott mot den övriga världsbefolkningen att om han vore ledare i någon annan nation än USA hade han fått stå till svars i Haag i samma ögonblick som han stigit ner från sin post. Att folk fortfarande ser tillbaka på honom som en kompetent representant för republikanerna är ungefär lika skrattretande som det är sorgligt, och det faktum att han lyckades bli återvald efter en katastrofal första vända i vita huset är ingenting mindre än ett mirakel. 

 

Jag antar att det krävs en dum människa för att leda ett dumt folk, eller i vilket fall är ju risken att ens egen oförmåga påpekas desto mindre om alla andra är lika kompetenta.


Kommentarer
Postat av: Jonathan (!)

Sållar mig kanske till dumhuvudena nu, men Olinda var med i Paradise Hotel (inte Big Brother)Därmed faller hela din argumentation:) ..

2011-06-12 @ 08:13:48
Postat av: Jonathan (!)

Ännu lättare att kalla någon dumhuvud när han postar i fel inlägg..

2011-06-12 @ 08:14:58
Postat av: BlondinRobin

Jag bugar inför både din dumhet och din trivialkunskap, Jonathan (!)!

2011-06-12 @ 20:21:31
Postat av: BlondinRobin

Jag bugar inför både din dumhet och din trivialkunskap, Jonathan (!)!

2011-06-12 @ 20:21:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0