Cynicism och dumma människor

Som svar på det förra inlägget om World of Warcraft och dess framgångar skrev Anya följande:

 

"Men för att något ska bli populärt måste det ju vara "bra" enligt en stor grupp människor. Att sedan inte alla är av samma åsikt gör ju inte, i det här fallet spelet, sämre enligt de som tycker att det är bra. Visst kan värdelösa saker också bli populära men inte under en såpass lång tid, folk orkar inte låtsas att skit är bra hur länge som helst bara för att det råkar vara populärt (typ hockeybilder och Pogs).[...]"

 

Det är en intressant tanke som framförs här, men det begås också ett argumentationsfel, argumentum ad populum, närmre bestämt. Kort sagt, bara för att många håller med om någonting så blir det inte sant. Några exempel:

 

Under en period i vår historia trodde många att jorden var platt, men det gjorde inte den mindre rund.

Star Wars Episode 1: The Phantom Menace är den fjortonde mest framgångsrika filmen någonsin, men det gör det inte mindre sämst för det.

Internet Explorer är den största webläsaren, men den är knappast bättre än varken Firefox, Chrome eller Opera.


Poängen är att massan kan ha fel. Massan har ofta rätt så jävla fel, och det hela leder dessvärre i vissa fall till att saker som är större än den enskilda människan - kulturen framför allt - stagnerar. Det klockrena exemplet är Universal och Scott Pilgrim vs. the World, från inlägget igår, men samma fenomen går att se överallt. Inom mitt andra favoritnöjes bransch, i TV-spelens värld, vågar ingen längre satsa på några originella projekt, därför att om man inte verkar vara hardcore nog, om inte skärmen tas upp av ett stort gevär under hela speltiden, och om man, Gud förbjude, använder sig av fler än fem färger inom estetiken, så köper inte massan spelet. Spelpublicisten går back, studion måste stänga, alla blir av med jobbet, eftersom kretinen på Delta Iota Kappa är för osäkra för att spela något som inte involverar ett gevär eller en fotboll. Tiden med verkligt originella spel, såsom Deus Ex eller Monkey Island är förbi, och det är massans fel. Det har blivit för dyrt att utveckla spel till dagens plattformar, och publicister vågar inte lägga några pengar om de inte kan vara helt säkra på att Bobby McHardcore kanske släpper Call of Duty för ett par dagar och går och köper det som pitchas.

 

Jag säger inte att alla borde lyssna på mig, och att jag alltid har rätt, men alla borde lyssna på mig och jag har nästan alltid rätt. Fucking /rant.


Kommentarer
Postat av: iex

chrome, opera och firefox är bland det sämsta jag använt. gett alla en värdig chans men inget avdem lever upp till internet explorer.

2011-06-11 @ 09:11:28
Postat av: BlondinRobin

Troll trolling trolls.

2011-06-11 @ 18:53:05
Postat av: lupin

övriga browsers gick som helhet om ie förra året. fuck yeah vivé lö revolötionz

2011-07-31 @ 22:33:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0