SJGFRHCP: Niko Alm och pastafarireligionen

Nyligen skrev Aftonbladet om hur en man valt att genomgå en hel del trubbel för att få tillåtelse att bära ett durkslag på huvudet, eftersom han menade att det tillhörde hans religion och därför inte bör behandlas annorlunda gentemot andra religiösa huvudbonader (jfr. exempelvis judendomens kippa).

 

Personen i fråga, Niko Alm, är ateist men tillskriver sig religionen pastafarianismen, en skämtreligion som skapades i syfte att protestera mot att man i Kansas krävt av skolorna att de vid sidan om utvecklingsläran även skulle undervisa så kallad intelligent design, alltså att en högre intelligens har skapat världen snarare än naturliga krafter. Skämtreligionen blev därefter extremt populär på internet och har sedermera enligt snöbollseffekten växt till ett äkta fenomen.

 

"Touched by his Noodly Appendage", parodi av en av de mer kända bilderna i Michelangelos takmålning i Sixstinska kapellet


Man kan säga mycket om det flygande spaghettimonstret och hans troende, och läsare här har säkert sedan långt innan förstått att jag tycker att religion ibland behöver granskas och kritiseras som allt annat. Det är självfallet fullständigt befängt att man skulle tvinga naturkunskapslärare att undervisa kreationism som ett alternativ till evolution, det är som om att tvinga kemilärare att undervisa alkemi, eller fysiklärare att undervisa magi, men samtidigt känns det som om käre Niko Alms krav att få bära sin huvudbonad i körkortsbilden, samt has försök att införa pastafarirörelsen som en officiell religion är att ta det hela ett steg för långt. Det är värt att minnas att protesten skapades mot ett uppenbart misstag och detta misstag rättades senare till (2007), och ehuru det flygande spaghettimonstret ofta använts för att försöka förlöjliga mer etablerade gudomer, så undrar jag om inte rörelsen, likt många kritiker av religion hävdar om andra livsåskådningar, har spelat ut sin roll.

 

Saken är klar, spaghettimonstret har fyllt sitt syfte, och i min mening borde sällskapet snarare fokusera på att försöka bevisa att - som de säger - pirater är den största bidragande faktorn till global uppvärmning.

 

Nej, jag vet inte heller.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0