Hur man vinner debatter och argumentationer på internet!

Det är numera ganska populärt att diskutera olika åsikter och intressen på internet med andra likasinnade (eller inte likasinnade), men jag har till min fasa märkt att folk i allmänhet är ganska dåliga på exakt hur detta bör gå till. Liksom i en riktig debatt finns en massa olika regler, tricks och metoder man kan använda sig av för att vinna dessa diskussioner eller debatter på bästa sätt*. För att underlätta för alla har jag därför skrivit ihop en liten guide till hur man börjar, fortsätter och avslutar en debatt, i tre enkla steg.

 

u mad?

 

 

Steg 1: Att dra igång en debatt.

Det bästa sättet att få folk igång på internet är att registrera sig på ett forum (alltså, en diskussionsplats på internet) och så fort som möjligt leta fram en bra diskussionstråd där folk sitter och i allmänhet håller med varandra om olika saker (jfr. engelskans "circle-jerking"). Därefter postar man ett inlägg som går direkt emot trådskaparens och alla andras åsikter, och för att lägga lök på laxen bör man även passa på att på ett eller annat sätt förolämpa så många som möjligt. Detta görs oftast genom att ifrågasätta någons civilstatus, sexualitet, mentala hälsa eller utbildningsnivå ("fucking basement dwellers", "gay", "idiots", "rednecks" i den ordningen**).

 

 

Steg 2: Att hålla igång en debatt.

Förhoppningsvis är folk nu lagom förargade på dig, men det kan ändå vara så att vissa väljer att frånse helt från ditt inlägg, eftersom du bara postade din skit för att få igång en debatt eller göra folk arga (eng. "trolling"). Då kan det vara lämpligt att registrera ett antal nya konton (eng. "sock puppets") och lämna kommentarer som håller med din första post i samma tråd. Detta är enklast att göra på primitiva forum såsom Aftonbladets kommentarsfunktion, helst ska man inte kunna se när en medlem registrerade sig utan att ha moderatorstatus***, och allra helst ska man inte heller kunna se hur många poster som tidigare har postats från kontot.

 

 

Steg 3: Att avsluta en debatt.

När du väl har fått igång folk och de är tillräckligt arga på varandra är det dags för la coup de grace, eller dödsstöten. Lämpligtvis kan man här kalla alla andra i tråden för någonting de absolut inte vill associera sig med, goda exempel på detta är "jävla rasist" eller "ni är sådana fanboys", varvid hela tråden därefter kommer att fyllas med poster som har förorden "Jag är ju inte rasist, men..." eller "Jag har alla den här generationens konsoller, men..."

 

Exakt vad man bör använda sig av för retoriska grepp är kontextuellt, och här krävs erfarenhet och fingertoppskänsla. Det viktiga är att det är argumentum ad homenim (alltså, man ska argumentera mot personerna i fråga, inte deras åsikter) och att det är allmängiltligt nog för att de flesta ska känna sig träffade.

 

När du således har avväpnat alla rivaler i tråden är det dags att lägga fram en slutplädering med riktiga argument för att slutligen krossa allt motstånd. Logga gärna in med alla sock puppetkonton och håll med dig själv.

 

 

Övriga tips:

- Populära markos på internet framhåller ofta "att argumentera på internet är som att springa 100m i paralympics - även om du vinner så är du fortfarande efterbliven". Detta är inte sant, och personer som försöker använda denna taktik mot dig är lätta att avväpna med ett par snabba "u mad?" eller "u jelly?"

 

- Om du är riktigt arg och vill visa detta, SKRIV ALLT MED CAPS LOCK-TANGENTEN NEDTRYCKT! Detta är endast till för att användas ironiskt, om det inte är ett sock puppetkonto du skriver från.

 

- Om du finner att du förlorar har debatter på internet fördelen att du bara kan resa dig från datorn och gå därifrån. Om du tänker för evigt lämna ett forum, och du är en etablerad medlem av detta, gör gärna din reträtt så dramatisk som möjligt (eng. "flouncing"), det skapar mycket nöje bland de andra medlemmarna, och kan dessutom göra så att du långt efter din vistelse orsakar debatt. Är du därtill moderator kan det vara lämpligt att radera en del eller hela forumet du vistats på (eng. "delete fucking everything")

 

- Även om det verkar som om man redan har vunnit om ens motdebattör(er) blir förbannade skadar det aldrig att ha en arsenal med bra argument/motargument.

 

 

* Att vinna i det här fallet innebär att på bästa möjliga vis förnedra sin motståndare så till den milda grad att denne väljer att avsluta sitt medlemsskap på forumet.


** Jag bör tillägga att jag på intet vis stödjer att man skulle använda ord som vanligen associeras med olika folkgrupper, etniciteter eller subkulturer som nedsättande ord, men folk gör det på internet.


*** Folk som, av okänd anledning, väljer att spendera sin dyrbara tid med att över internet försöka hålla småbarn från varandra i sandlådan (metaforiskt), kallas moderatorer. Dessa finns även i riktiga debatter!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback