Dumma människor och medicin: Homeopati

Homeopati är, för de som inte vet (ni lyckligt lottade satar) är en pseudovetenskap och alternativ form av läkemedel som i princip innebär att man ska bota en sjukdom med ett ämne som gör människor sjuka. "Ont skall med ont fördrivas" heter det, och det innebär att om man har ett ämne som kan göra friska människor sjuka kan även detta ämne bota sjuka människor som uppvisar samma symptom som ämnet orsakar.

 

Rent krasst ska man alltså kunna bota knivsår med en kniv. Eller vänta...

 

Homeopatin är mer seriös än så, man späder istället aktiva ämnen i vatten genom att exempelvis ta 1 gram av det aktiva ämnet och tillsätta 99 gram vatten, skaka lösningen, sedan ta 1 gram av den nya lösningen och tillsätta 99 gram vatten igen och så vidare ett antal gånger. Grundprincipen är att detta skall göras 100 gånger, men det varierar lite. Man kan dock vara helt säker på att om man späder så många gånger på det här viset återstår till slut inte en enda molekyl av det ursprungliga ämnet i vattnet.

 

Det hela gundades av Samuel Hahneman på 1800-talet, och har sedan dess inte utvecklats någonting alls.

 

Samuel Hahneman, en sjukt frisk person!


På den alldeles ypperliga humorsajten ABC Homeopathy kan man läsa följande goja om medicinen och dess fördelar:

 

* Homeopathy is completely safe. Even babies and pregnant women can use Homeopathy without the danger of side effects. Homeopathic remedies can also be taken alongside other medication without producing unwanted side effects.

Ja, för att lösningarna gör ingenting som inte vanligt vatten gör.


* Homeopathy is natural. Homeopathic remedies are normally based on natural ingredients.

Självklart, eftersom det inte finns någonting som inte innefattas av "naturen" (frånsett möjligen Gud, som inte har bevisats än). 

 

* Homeopathic remedies are not addictive - once relief is felt, you should stop taking them.

Nej, för er medicin är bara vanligt vatten!

 

* Homeopathy is extremely effective. When the correct remedy is taken, results can be rapid, complete and permanent.

Nej.

 

Det sista (som på sidan är det första att räknas upp, men jag kastade om lite) är en ren lögn, det finns högvis med empiriska bevis på att homeopatiska lösningar inte har någon bättre verkan än sockerpiller - den så kallade "placeboeffekten", men trots detta finns homeopatin kvar och folk blir fortfarande lurade av dess skit.

 

Jag påminns om de användare av slagrutor som blev testade av Richard Dawkins, och som nästan alla fullständigt förnekade studiens legitimitet så fort det visade sig att deras förmåga inte var bättre än slumpen på att hitta vatten. En lång rad ursäkter radades upp, mer eller mindre bra sådana, och det hela slutade dessvärre med att ingen egentligen lärde sig någonting - och att undertecknads blodtryck steg en smula.

 

Det är nästan fantastiskt hur människor kan hålla kvar vid sina föreställningar trots att bevis presenteras på ett korrekt sätt mitt framför dem. I fallet med homeopati är det dock inte fråga om ett test personer själva utför, men om man på riktigt är intresserad kan man med hjälp av Google hitta dussintalet vetenskapliga studier som bestrider dess förmåga.

 

Det vidrigaste med homeopatin, och det vidrigaste med all pseudovetenskap och alternativmedicin, är dock att jag misstänker att det finns många utövare som egentligen inte tror alls på det de gör. De tror dock på pengar, och de är villiga att utnytttja utsatta, sjuka och kanske desperata människor för sin egen vinnings skull. Det är direkt ondskefullt, och jag hoppas ibland att det finns ett helvete och att människor som skor sig på andra människors desperata vaneföreställningar trots att de är i direkt behov av vård hamnar där, i sin egen lilla cirkel, där demoner slår dem över huvudena med vetenskapliga artiklar som motbevisar deras dynga i all evighet.

 

Jag kan förstå varför folk söker sig till alternativmedicin, eller till spågummor, eller folk som talar med spöken, men jag kan inte förstå dem som framställer alternativmedicin, spår, eller talar med döda anhöriga och tjänar pengar på det.


Kommentarer
Postat av: fröken blå

Jag gillar att det ser ut som att han har genomgått hjärnkirurgi a la Frankenstein...kolla även upp Bachdroppar: http://www.aromacreative.se/blomsterterapi_start.asp

de kan hjälpa en med saker som att stärka självförtroendet, dämpa ängslighet, eller tona ner en allt för dominerande karaktär (har själv fått den rekommendationen vid ett tillfälle, jag höll på att kissa på mig av skratt)

2011-08-03 @ 09:55:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0