Viktorianskt glasblåseri

Som jag tidigare berättade kring jul så arbetade jag en del under julledigheten. Ehuru det är en hel del lögn och förbannad dikt på den här bloggen är det helt sant att jag bl.a. jobbade på julafton, juldagen och fyra övriga nattpass, plus tre dagar till. Totalt nio pass alltså, och därtill en hel hög med OB-tillägg, vilket gjorde att jag tjänade ganska bra, trots att det inte ens var två veckors jobb, och trots att jag bara är feriearbetare.Mitt jobb på glasblåseriet består dock inte i att blåsa glas (för det gör maskiner numera), utan att istället kontrollera de flaskor som maskinerna spottar ur sig. Man sitter helt sonika på en stol och tittar på flaskor som far förbi på ett löpande band framför en. Det är inte alltid så lätt som det låter, är det högt tempo kan det vara 2-3 flaskor/sekund som ska kollas, och då gäller det att vara med, men ofta så är det lugnare än så. Detta gör man dessutom bara halva tiden, den andra halvan spenderas med annat kul som pallspikning, pallmärkning, lockvikning och andra verb.

Med andra ord kan man lugnt säga att jag inte hade något emot att arbeta under julhelgen. Skönt jobb, inomhus i en varm lokal mitt i -20-kylan som rådde då, bra betalt osv.

Idag fick jag det lönekuvert som jag väntat på sedan i julas, och jag började med stort iver att riva bort kanterna och ovansidan på pappret efter perforeringen (vilket brevet även instruerade mig på ett synnerligen pedagogiskt och klart vis) och innan jag öppnade pappret tänkte jag för mig själv.

"Hmmm... Undrar just vad man kan ha fått ut efter nio dagar som ferie efter skatt? Jag ställer in mig på femtusen, så blir jag nog positivt överraskad."

Det var dock betyldigt mindre än så. Trots OB-tillägget som motsvarade 13% av bruttolönen återstod det efter skatt och efter avdrag för matinköp i företagets matsal hela 19,59 kr.

Alltså 19 kronor och 59 öre.

Nitton kronor. Och femtionio öre. För nio dagars arbete.

Ett tag kände jag mig som ett barn i viktorianska London som arbetar från morgon till kväll och inte får någonting alls betalt frånsett kanske en bit mat.


"Please, sir - can I have some more?"

Det hela var dock löst efter ett par korta telefonsamtal. Det hade visst blivit något fel i datorsystemet, och mina timmar hade inte registrerats automatiskt av någon anledning. Med andra ord dimper det nog in några tusen till senare i veckan.

Some more, skulle man kunna säga.

Kommentarer
Postat av: froogger

Hahahaha, bummer.

"Oh, tuppence! Why, thank you good Sir!"

2011-01-25 @ 13:08:21
Postat av: Grip

Hehe ja vafan jag vill minnas att man kunde bärga ut en hel årslön för bara några plågande nätter på den tiden jag knegade där. =)Hoppas de hade glömt en 4-5 nollor.

2011-02-14 @ 23:15:21
Postat av: More odd

Dock... vad förväntar du dig när du jobbar på ett glas'blåseri' ? pun intended

2011-02-14 @ 23:36:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0