Dumma människor och film: Vin Diesels The Fast and the Furious

Jag har länge haft svårt för att placera Vin Diesel som person, och jag har inte riktigt kunnat bestämma mig för om han är en av de få som ska få leva efter att världsherraväldeplanen går i lås (tillsammans med undertecknad, Anthony Kiedis och eventuellt Emma Stone om hon bär en Anthony Kiedis-mask hela tiden). Å ena sidan är han en stereotypisk Hollywoodactionhjälte som vilket annat muskelberg som helst, men å andra sidan är han även en nörd som bland annat spelar mycket Warhammer och Dungeons and Dragons.

 

Hans övriga personlighet i kontrast till dessa intressen skapar därmed en intressant dualistisk identitet hos herr Diesel, fast detta har dock inte riktigt lyckats lysa genom i hans skådespelarinsatser än. Det som får mig att tveka är dock främst hans arbete med "The Fast and the Furious"-serien.

 

Det är ingen direkt hemlighet att jag inte litar på gemene man när det gäller att ta beslut här i världen, när filmer som "Fast Five" lyckas spela in massvis med miljoner trots att vi lever i en värld där människor egentligen borde vara mycket mer cyniska i förhållande till uppföljare, samtidigt som filmer som är bra eller iallafall intressanta på riktigt, såsom "Zodiac", "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" eller "Scott Pilgrim vs. the World" går mycket sämre trots bättre recensioner och senare kultstatus.

 

Coola killar. No homo.

 

"Men vadådå? Folk får väl spendera sina pengar på vad fan de vill? Är det inte en personlig rättighet man har att spendera sin fritid och sina pengar på det sättet man vill?"

 

Förvisso, jag har ingenting principiellt emot att Vin Diesel får göra sju (7) filmer med precis samma premiss och tema, men det är tråkigt när dessa filmer presterar så mycket bättre än de mer nischade filmerna i biograferna, eftersom det skickar så tydliga signaler till filmbolagen. Universal Studios har ofta genom historien distributerat filmer som har luktat indieproduktion lång väg, men när de tjänar inf på Fast Five och ingenting på Scott Pilgrim så kommer de sluta ge pengar till smalare projekt som försöker göra någonting annat med mediumet än att visa muskelkillar i bilar i två timmar. Och det är biobesökarnas fel. Jag säger inte "sluta se Vin Diesels skit", för alla har ju rätt att göra det, jag säger "se gärna någonting annat också".

 

Det blir lite extra tragiskt när det rapporteras om de sjätte och sjunde filmerna i filmserien (som kommer 2013 respektive 2015) och Vin Diesel och hans manus"författare" stolt annonserar att deras franchise nu har blivit såpass komplex att det inte räcker med att göra endast en film till, utan de måste göra två, samtidigt som man hör The Gold Digger's song i bakgrunden.

 

Jag kan dock stolt presentera ett litet smakprov på manuset från "Furious Six" (som stolt tävlar med sina kusiner "Fast Five" och "2 Fast, 2 Furious" som mest korkade filmtitel i serien), så att ni själva kan få se att historien om Vin Diesel och hans kumpaner är såpass komplex och nyanserad och subtil att man helt enkelt inte kan göra bara en sjätte film.

 

FADE IN:

 

 

EXT. LOS ANGELES     DOWNTOWN      NIGHT

Vin Diesel is driving really fast in a cool car.

 

 

INT. INSIDE OF A CAR      NIGHT

Vin Diesel is shooting a gun.

 

 

 

VIN DIESEL

How can a scumbag like you afFORD such a car?

 

 

 

EXT. LOS ANGELES     DOWNTOWN     NIGHT

Lots of explosions.


Kommentarer
Postat av: Westrin

"Lots of explosions". Vem behöver Scott pilgrim då?

2011-12-28 @ 20:39:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0