Dumma människor och TV-spel: Coop i Norge, m.fl.

Jag har inte skrivit någonting om terrordåden i Norge, eftersom tillochmed jag fann det omöjligt att kommentera det på ett seriöst sätt framtills nu, och jag tänker egentligen inte göra det direkt nu heller, men för syns skull: Anders Behring Breivik är en psykopat som borde spendera resten av sitt liv i fängelse och sedan i vård, Norge och övriga nordiska länder borde så snart som möjligt se över sina vapenlagar och världen borde inse att fundamentalister är precis lika farliga oavsett vilken rörelse de tillhör så snart som möjligt. Det var allt. Nästan.

 

I dagarna skrev bl.a. SVT om hur Coop i Norge har valt att plocka bort en rad TV-spel från sina hyllor, med anledning av att ovan nämnda fundamentalist nämnde dessa i sina papper som verktyg för övning inför terrordådet. Det här är precis lika dumt som det låter. Jag förmodar att personen eller personerna som tog beslutet att genomföra denna bojkott är uppvuxna på 60- eller 70-talet och de såg TV-spelen växa fram från vaggan som en rad primitiva simulationer av olika scenarion riktade till barn. TV-spel är för många, även seriösa anhängare, recensenter, krönikörer och andra industrimänniskor, leksaker.

 

 

Detta må ha varit sant i tv-spelens barndom, när man antingen spelade som en gul pizza som åt spöken eller en vit triangel som sköt astroider. Sedan dess (slutet av 70-talet) har det dock hänt en hel del, och tv-spel har vuxit från att ha varit leksaker till att bli ett helt nytt medie för att berätta historier. Ett väldigt effektfullt medium eftersom det till skillnad från böcker eller film exempelvis, är interaktivt och därför lämpar sig väldigt väl för att utforska en del teman och historier.

 

Men med varje nytt medie följer barnsjukdomar, och liksom film på 20-talet, rock på 50-talet, serietidningar på 60-talet och videofilm på 80-talet har tv-spel sedan dess vagga beskyllts för att ha oväntade, hemska effekter på sina fans. Detta är naturligtvis lika osant som när det gäller tv-spelens föregångare, det är förvisso inte särskilt hälsosamt att spela för mycket, men det är å andra sidan inte hälsosamt att göra någonting för mycket.

 

Detta är långt ifrån det enda problemet som tv-spelen har. Det är ganska populärt att filmregissörer går in och ger sig på att göra ett spel, och det är ännu mer vanligt att man dränker ett tv-spel med långa filmsekvenser för att göra dem mer "cinematiska", vilket är ungefär samma sak som om George Lucas skulle göra en ny Star Wars-film och bara ha den klassiska rullande introtexten i två timmar, eftersom folk ju gillar böcker, och han ville göra Star Wars mer "litterärt".

 

Episode 1-introtext i två timmar - en liten förbättring, månne?


De allra flesta förstår dock det här (jag är inte riktigt säker på varför jag ens fortsätter skriva), men det finns fortfarande starka motståndare till tv-spelen, motståndare som förvisso har fel och som man kommer att skratta åt om några år, men för närvarande är det viktigt, om man spelar tv-spel, att man klarar av att försvara mediet mot dessa motståndare, och att man därtill fördömmer Coop för det här utspelet. Bojkotten är så korkad och bakåtsträvande att mina ögon tåras när jag tänker på det.

 

 

Ett förvisso ganska gammalt klipp, men det visar exakt hur korkade kritkerna är, och hur mycket DE MÅSTE DÖDAS!!!


Kommentarer
Postat av: RedThunder of lööv and happiness

När jag såg videon om masseffect så blev jag blev jag obeskrivligt arg.1. Ingen som helst koll på vad spelet de rent ut sagt våldtog i debatten handlade om, hur mycket nakenhet eller liknande det innehåller, utan de bara antog att det var ett postal2 grafiskt spel som måste förintas in the name of good ol' mighty Jesus.

2. Frigida klimakterieidioter som aldrig ens har rört ett tevespel snackar om empirisk data (som förövrigt inte kan tolkas svart på vitt)och att människor, genom att spela tv-spel, utvecklas till att bli mordmaskiner a la terminator mode bara för att de som utfört skolskjutningar någon gång kommit i kontakt med ett våldsspel. de tittar inte på de andra 23 ½ miljarder unga.Programmet Bullshit visar hur våldsspel påverkar unga människor (dock inte en utförlig undersökning, de ger en 9åring som spelat grand theft auto ett maskingevär etc etc)och jag tror att det ligger mer i vad dom säger än vad "jesus armé" tror sig veta.Avslutningsvis vill jag inte heller påstå att jag tycker att allt för unga ska lira spel med våld och nakenhet, men det är förfan ett jobb föräldrarna ska ta sig an, att INFORMERA sina barn på ett sätt som de förstår sig på att "det är inte så lämpligt att du spelar Rapevictim 3 än, du får göra det när du blir äldre". Men att påstå att det gör föräldraskapet till ett rent helvete är att ta i. Om du gav dig in på att skaffa barn så kan du inte anta att det finns någon som lär DITT barn rätt o fel i alla situationer - det är ditt jävla jobb som förälder att lära kidsen lite vett. (förbannade kristna fanatiker)Länk till avsnittet Bullshit jag talar om (3 delar):

1. http://www.youtube.com/watch?v=LWr4htYp9dM

2. http://www.youtube.com/watch?v=MZ7comwLPFY&feature=related

3. http://www.youtube.com/watch?v=GLBx9XOhsm8&feature=related

2011-08-04 @ 00:37:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0