Pretton

Jag hörde tidigare ikväll en intressant diskussion på P1 om både det ena och det andra, som vanligt. Det mest intressanta som fastnade hårdast i sinnet var dock en anekdot som berättades om en av deltagarna i diskussionen: Ladislaus Horatius. 

Horatius är bland annat kompositör, pianist, författare och filosof, vilket alltsammans egentligen skulle kunna klassas som "professionell pretto", men Horatius har även lyckats med en hel del rätt så pretentiösa saker genom åren;

* Anekdoten som berättades handlade om hur Horatius år 1993 drog i nödbromsen ombord ett X2000 för att protestera mot samhällets extremt snabba framfart. Det här var alltså innan Internet tog ordentlig fart, och innan informationssamhället ordentligt etablerades. Det faktum att han försenade ett helt tåg med resenärer verkar inte beröra Horatius nämnvärt, enligt vissa källor ska han - efter att han dragit i nödbromsen - gått runt på tåget och frågat folk där "Varför har ni så bråttom?"

* Han startade inför riksdagsvalet 1998 ett parti som kallades för "Bakpartiet", som hade som främsta syfte att "vidga det politiska samtalet till att innefatta etiska, filosofiska och existentiella frågor" (läs: knarka). Partiet fick minst 27 röster.

* Han har även startat ett parti vid namn "Ingentingpartiet" och enligt dem finns bara två element i världen: något och inget, och inget är viktigare än något. Deras slogan är "Vi lovar ingenting och det tänker vi hålla."

* Han startade även inför valet 2010 ett nytt parti, vid namn "Filosofiskt Initiativ", och jag tänker inte ens göra mig besväret att försöka skriva om Wikipedias text: "Lagom till valet 2010 har Ladislaus Horatius sjösatt ett nytt parti, även om han säger sig vara tveksam till ordets betydelse av delningFilosofiskt Initiativ (filo) är ett "gult" parti. Trafikljusets gula färg indikerar ett ögonblick av självstyre och eget ansvar mellan det gröna GÅ och det röda STANNA. Gult kan ses som symbol för verkligt tänkande, i motsats till politikens ständiga beroende av vackra floskler som snarare stoppar tänkandet. Vad gäller handlingsplan ordnar partiet, veckan efter Almedalsveckan, en "visdomsvecka" i Vadstena, där politik blandas och mjukas upp med musik och filosofi."

* Han ser sig själv som "facebookforskare".

* Han öppnade på 90-talet filosofiskolan VVV - "Våga vara vis."

* Han ser ut så här:
I korthet är Horatius mer en hipster (definition: person som ser ut som en clown och beter sig som en idiot, men som av omgivningen vill ses som intelektuell) än en filosof eller för den delen ett pretto. Jag kan inte ens frammana någon konkret kritik mot Horatius just nu, hans pretentiösa handlingar och framförallt hans extremt självgoda röst uppfyller hela mitt sinne. Därtill blir jag helt kall när jag inser att våra public service-pengar och min tid spills för att ge personer som Horatius tid i etern. 

Folket på P1 måste vara hipsters också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0