Att smälta in i arbetarklassen

För några dagar sedan instruerade jag er i hur man smälter in som smör i backslick i överklassen. Låt oss då hypotetiskt tänka oss att alla inte är omringade av pretentiösa aristokrater - några där ute kanske spenderar tid med arbetarklassen.Ett enkelt sätt att smälta in bland arbetare är att anamma en så arbetarig dialket som möjligt. Den enklaste är förmodligen den s.k. "kindbodialekten", som kan påträffas i mina hemtrakter. Den är ganska enkel att tala, det enda man behöver göra är att dra på vokaler så mycket som möjligt och tappa bort så många konsonanter som möjligt. Det kan tyckas konstigt, och i extrema fall när man ser två kindboproletärer tala med varandra påminner de snarare om ett par vuvuzelor än två fullt friska människor som för ett samtal.

Några exempel på kindbodialekten i sin spets:

[till] = [té]
[honom] = [han]
[hon] = [ho']
[henne] = ['na]
[väl] = [la]

Meningsexempel:

Jag sade till henne att hon väl inte kan göra så. = [ja sa té 'an att ho ka'la ente göra så]

Notera den ombyggda syntaxen mellan de två meningarna. Det där med syntax är inte så viktigt inom varesig proletärer eller kindbodialekten.

Har man så dialekten färdig är det hög tid att välja en utstyrsel som passar sig väl bland arbetare - arbetshandskar, snickarbyxor, rutiga skjortor och hängslen är odödliga klassiker som började som brukskläder men med tiden har blivit något av ett mode. På mindre arbetarorter, såsom Gnosjö finns det folk, särskilt män, som i princip alltid bär snickarbyxor och rutig skjorta, såväl till vardag som till fest. Ironiska tröjor med humoristiskt budskap (såsom "Öl byggde denna vackra kropp", "Jag är fet, och du är ful - men jag kan banta!" samt "Chauvinist - Javisst!") är även de uppskattade.


Frågan är: är han en proletär som poserar som rockstjärna eller en rockstjärna som poserar som proletär?
(Källa: Google bildsökning på "proletarian")


Det räcker emellertid inte bara med dialekt och kläder, beter man mig som en aristokrat bland proletärer märker de snart skillnad. Se till att även uppföra dig som en äkta arbetare - spotta ofta, prata nedlåtande om folk om är "förmer", och om kvinnor (dock inte i deras sällskap, finns kvinnor närvarande, bete dig snarare tillbakadraget och försynt). Tala gärna inskränkt om samhället i stort samt minoritetsgrupper och skyll det mesta på borgarna, gärna likt Veiron i ottan, i NileCity (1995). Skyll gärna sånt som regeringen inte har något att göra med på dem också, och bred på med dialketen.

Exempel:
"[Frugan släppte ente té igår kwäll.]"
"[Dé é börjarna...]"

Befinner du dig på en arbetsplats, se till att lyssna på Ekot varje timme och diskutera sedan dagens nyheter på ett småsint och inskränkt vis med dina arbetskamrater.

Slutligen, kom ihåg att proletärer är alldagliga människor med alldagliga problem - diskutera det som är världsligt och klart, inte det obskyra och filosofiska.

Lycka till!Kommentarer
Postat av: Christian

Starkt av dem att ändå lyssna på Ekot.

2010-08-09 @ 10:14:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0